گرانی مسکن در سراب

سراب خانه دار شدن در شهرستان سراب

فاطمه سرپرست یک خانواده سه‌نفره می‌گوید : ۸ ماه است دنبال خانه دربه در می‌گردم، در یک کوچه‌پس‌کوچه زمینی ۱۸۰ متری را به قیمت ۵۰۰ میلیون تومان و یک کاشانه (آپارتمان )۱۵۰ متری را به قیمت یک میلیارد و دویست میلیون تومان هم دریک کوچه ۱۲ متری معرفی کردند.

به گزارش سراب نیوز به نقل از خبرگزاری مهر ، رسیدن به خانه و داشتن سرپناهی مناسب برای خانواده‌ها یک اصل بوده و مهم‌ترین مطالبه عمومی از دولت‌ها و دستگاه‌های حاکمیتی کمک به تأمین آن است اما فشارهای شدید اقتصادی ونوسان قیمت‌ها و کافی نبودن سیاست‌های حمایتی دولت باعث شده تا قلک اقتصادی خانوارها توان رسیدن به مسکن و خانه را نداشته باشد گویی پیاده‌ای سواره‌ای را که افسارگسیخته دنبالمی کندو رسیدن به یکی از حیاتی‌ترین و اصلی‌ترین نیازهایش درگرو رسیدن به این سواره چموش و افسارگسیخته است، بنابراین باید به دنبال سراب دوید و اینکه چه زمانی رؤیای رسیدن به خانه به واقعیت بدل خواهد شد باید منتظر زمان‌ماند و سیاست‌های آتی مجلس و دولت آینده را به نظاره نشست.

در یک نگاه اول رسیدن به خانه و سرپناه در شهرستان سراب با توجه به جمعیت کمتر و موقعیت آش چندان کار دشواری تصور نشود ولی واقعیت این است که در این شهر کوچک قیمت‌ها سربر افلاک گذاشتند و نقطه اشتراک بسیاری از کارشناسان و اهل‌فن این است که برای رسیدن به خانه لاجرم باید به بلندمرتبه‌سازی روی آورد. در این گزارش نگاهی به وضعیت نابسامان ملک و مسکن در شهرستان سراب داریم.

آلونک‌های میلیاردی

فاطمه سرپرست یک خانواده سه‌نفره در گفتگو با خبرنگار مهر می‌گوید: ۸ ماه است دنبال خانه دربه در می‌گردم، در یک کوچه‌پس‌کوچه زمینی ۱۸۰ متری را به قیمت ۵۰۰ میلیون تومان و یک کاشانه (آپارتمان )۱۵۰ متری را به قیمت یک میلیارد و دویست میلیون تومان هم دریک کوچه ۱۲ متری معرفی کردند.

 

او می‌گوید: واقعیت این است که به زورمی توانم ۵۰۰ میلیون فراهم کنم اما احداث خانه از توان و عهده من خارج است.

علیرضا دیگر شهروند سرابی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر از قیمت کاذب و حبابی مغازه هم در شهر سراب گله دارد و می‌گوید تعجب می‌کنم مغازه چندمتری در مرکز شهر میلیاردی معامله می‌شود.

چنگ‌اندازی عده‌ای دلال ملک به زمین‌های موجود در سراب

حجت‌الاسلام‌والمسلمین علی‌اکبر اکرمی امام‌جمعه سراب نیز در گفتگو با خبرنگار مهر به مراجعه‌های بی‌شمار مردم در جهت درد دل و کمک خواهی برای رسیدن به خانه اشاره می‌کند و با انتقاد از قیمت ملک و مسکن در سراب می‌گوید: گزارش‌های زیادی از افزایش بی‌رویه قیمت زمین و مسکن داریم.

وی علت اصلی را چنگ‌اندازی عده‌ای دلال ملک به زمین‌های موجود عنوان می‌کند و ضمن نصیحت به این افراد که از خشم و عذاب الهی بترسند از دستگاه‌های نظارتی و امنیتی خواست تا با ورود به این موضوع اجازه جولان دهی به این افراد را ندهند چراکه این دلال‌ها با دست‌به‌دست کردن زمین‌ها در بین خود و بالا بردن کاذب قیمت‌ها مشکلات عدیده‌ای برای مردم به‌خصوص زوج‌های جوان ایجاد کردند.

امام جمعه سراب می‌افزاید: هرزمان که مردم مشاهده کردند قیمت‌ها حبابی می‌شود باید از خرید دست برداشت. از طرفی دلال‌ها قیمت زمین را دست‌به‌دست می‌دهند و افزایش قیمت‌ها را سبب می‌شوند.

وی درعین‌حال راهکار صبر و نخریدن را نیز موجب فروریختن حباب قیمت‌ها بیان می‌کند.

افزایش حریم شهر سراب هیچ منطقی ندارد

جواد رحمتی معاون عمرانی استاندار آذربایجان شرقی نیز در خصوص موضوع افزایش حریم شهر سراب می‌گوید: با توجه به اینکه نرخ رشد جمعیت در این شهر صفر است، افزایش حریم شهر هیچ منطقی ندارد.

وی بابیان اینکه افزایش حریم شهر، کمکی به متعادل شدن قیمت مسکن نمی‌کند، می‌گوید: این موضوع تابع مؤلفه‌های مختلفی است و باید در این خصوص کارشناسی دقیق صورت گیرد.

معاون عمرانی استاندار آذربایجان شرقی بابیان اینکه توسعه حریم شهرها مؤلفه‌های زیادی دارد، می‌افزاید: در شرایطی که کاربری‌های حریم فعلی شهر سراب محقق نشده، افزایش حریم منطقی نیست و به‌جای آن می‌توان کاربری‌های فعلی را با رویکرد عادلانه و به نفع مردم، کارآمد سازی کرد.

وی از مشاور طرح توسعه و عمران جامع شهر سراب خواست تا ضمن بازنگری در طرح پیشنهادی، چهار گزینه را به کارگروه امور زیربنایی استان ارائه کند تا پس از بحث و بررسی کارشناسی، یکی از گزینه‌های موجود انتخاب شود.

گرانی زمین ربطی به کمبود آن ندارد

پیمان عیاری دانشجوی دکترای مدیریت توسعه و از مهندسان عمران و شهرسازی با معاون عمرانی استاندار هم‌نظر است و در گفتگو با خبرنگار مهر می‌گوید: حریم شهر گسترش پیدا کند زمین شاید مقطعی برای یک سال ارزان شود اما خرید و فروش‌های گسترده دوباره باعث اوج گرفتن قیمت‌ها خواهد شد.

وی ادامه می‌دهد: گرانی زمین ربطی به کمبود زمین ندارد، به‌عنوان‌مثال الآن در کلان‌شهر تبریز در شهرک مرزداران و یا نصر باوجوداینکه کلی زمین خالی وجود دارد ولی قیمت‌ها به‌طور وحشتناکی بالا است.

این کارشناس حوزه عمران معتقد است که راهکار فروریختن کاذب قیمت مسکن اعمال مالیات بر واحدهای خالی و مصوب کردن این موضوع است که قیمت فروش زمین و خانه با نظارت کارشناسان دادگستری صورت گیرد.

 

گسترش شهر به‌تنهایی مؤلفه مؤثر در کاهش قیمت نیست

سید احمد علیانسب دادستان عمومی و انقلاب شهرستان سراب و نماینده مدعی‌العموم در مورد مداخله این نهاد در قیمت ملک و مسکن به خبرنگار مهر می‌گوید: معمول نیست که در این موضوع مداخله شود مگر اینکه عمل مجرمانه‌ای صورت گیرد یا درخواست‌هایی از طرف مراجع ذی صلاح بشود.

وی درعین‌حال با پیشنهاد تجدیدنظر در حریم شهر و توسعه آن یاداور می‌شود که باید کارشناسان و افراد صاحب‌نظر در این زمینه ورود پیدا کنند و چاره‌اندیشی کنند.

احمد حسین پوری تحصیل‌کرده رشته حقوق و شهردار اسبق سراب نیز نظر خود را این‌گونه بیان می‌کند: گسترش شهر به‌تنهایی مؤلفه مؤثر در توسعه شهر و کاهش قیمت نیست. اولاً تهیه طرح جامع تابع یک سری اصول و استانداردهای فنی است که درمجموع شرایط افزایش محدوده در سراب وجود ندارد، در ثانی افزایش قیمت زمین در سراب دلایل دیگری دارد.

وی می‌افزاید: تأثیرات شرایط اقتصادی کلان کشور که مردم به دنبال یک سرمایه‌گذاری مطمئن هستند در سراب هم به‌صورت سنتی زمین گزینه اول است چون آشنایی کمتری با فرصت‌های سرمایه‌گذاری جدید مثل بورس وجود دارد، واحدهای تولیدی کوچک هم چندان موفق نبوده‌اند.

وی می‌گوید: عدم تمایل به ساخت‌وساز زیاد در بافت‌های قدیمی و فرسوده شهر یا بلا صاحب ماندن بخشی از این محدوده که صاحبانشان به تهران یا خارج مهاجرت کرده‌اند و در مقابل میل فطری برای زندگی در محلات جدید از دیگر دلایل این معضل می‌تواند باشد.

حسین پوری ادامه می‌دهد: دلالی و واسطه‌گری و جعل قیمت‌های غیرواقعی و کاذب برای کسب سودهای نامشروع و غیرمنصفانه توسط این قشر در کنار ضعف نظارت، همانند بازار خودروبر نابسامانی این آشفته‌بازار دامن زده است. پس زمین به حد کافی در سراب هست فقط باید نگرش‌ها اندکی تغییر و مدیریت حاکمیتی تشدید شود.

تجربه موفق مسکن مهر

برخلاف برخی فضاسازی‌ها و هجمه‌ها، تجربه مسکن مهر در سراب موفق بود چراکه خانوارهایی توانستند صاحب خانه شوند و این برای آنها تجربه شیرین و دل‌چسبی بود.

عبدالرضا وکیل آزاد متولی وقت طرح‌های مسکن مهر سراب بابیان اینکه ۶۴۹و احد مسکن مهر در سراب طراحی و اجرایی شد خاطرنشان می‌کند :۶۰۹ واحد در شهر سراب و ۴۰و احد در دوزدوزان بودند و به‌جز ۲۲۴ واحد که متولی اجرای آن‌ها تعاونی‌های مسکن مهر نبودند بقیه در زمان اعلامی به بهره‌برداری رسیدند.

وی می‌گوید: آورده خانوارها ۱۰ الی ۱۲ میلیون تومان بود و مابقی آن از طریق تسهیلات بانکی تأمین شد.

مهدی سرپرست یک خانواده ۴ نفره نیز در این خصوص می‌گوید: به لطف این طرح صاحب‌خانه شده و اکنون این واحدها ۳۰۰ الی ۴۰۰ میلیون خریدوفروش می‌شوند.

علیرضا مطلبی عضو سازمان نظام‌مهندسی و از مهندسان باسابقه سراب هم در مورد قیمت ملک و مسکن بلندمرتبه‌سازی را پیشنهادمی کند و می‌گوید: چاره کار نه تفکیک زمین بلکه اجازه بلندمرتبه‌سازی در سراب است که متأسفانه به دلیل بوروکراسی و دیوان‌سالاری اداری و طولانی بودن فرایند کار در ماده ۵ کاری دشوار و تقریباً دست‌نیافتنی برای شهروندان معمولی است.

از طرف دیگر سمیه صدر جهانی مشاور اجتماعی و خانواده یاداوری می‌کند که استرس خانه دار شدن و ناکامی در این مورد موجب عدم شکل‌گیری هویت فردی و اجتماعی شده و مشکلات روحی و روانی، ازجمله به وجود آمدن اضطراب مستمر در اعضای خانواده و مخصوصاً سرپرست و مجبور شدن به پناه بردن به حاشیه‌نشینی و تجربه آسیب‌های ناشی از آن منجر می‌شود.

به هر حال تأمین سرپناه و مسکن با قیمت متعارف یک وظیفه حاکمیتی و مطالبه به حق عمومی از دولت است و نباید حق خانه دار شدن را با حباب قیمت‌ها و قیمت‌های دست نیافتنی از مردم عادی گرفت.